Протест велосипедистів у Лондоні
Текст: редакція
03.12.2013

Поки в Україні революція, у Лондоні страйкують велосипедисти. Більше тисячі велосипедистів взяли участь в акції протесту біля будівлі лондонського транспортного департаменту . Вони вимагають поліпшення дорожньої інфраструктури для велосипедистів.

В Лондоні – справжнє протистояння між прихильниками та противниками велосипедів. Таксисти, головні противники велосипеда у великому місті, встановлюють відеореєстратори, щоб показати, як велосипедисти проскакують на червоне світло. А велосипедисти знімають , як водії не тільки виштовхують їх з дороги, а й лізуть битися. Ситуація загострилась два тижні тому, коли внаслідок зіткнення декількох автівок загинуло шестеро велосипедистів. Після цього мер міста, Борис Джонсон, звинуватив самих велосипедистів у недотриманні правил дорожнього руху: «Мені страшно дивитися, як вони мчать не бачачи і не чуючи машини, яка на них їде. Я б заборонив людям слухати музику під час руху. Думайте про свою безпеку!».

страйк велосипедистів страйк велосипедистів страйк велосипедистів страйк велосипедистів страйк велосипедистів страйк велосипедистів

Це стало останньою краплею для багатьох в лондонському велосипедному співтоваристві. Все почалося лише з двох активістів, Донха Маккарта та Стіва Рутлі, які були розчаровані подібним ставленням та хотіли влаштувати акцію, яку б політики не змогли проігнорувати. За словами активістів у Лондоні царюють машини, вулиці вузькі, велосипедні доріжки є не скрізь. Мер обіцяв побудувати такі великі «веломагістралі» як у Стокгольмі, але це поки тільки розмови. Лондонські велоактивісти вирішили використати ідею успішної голландської кампанії в 1970 -х, і почали поширювати інформацію про свою акцію. Заклик підхопили й інші активісти, інформація швидко розповсюдилась через Facebook , багато велосипедистів почали самостійно роздавати листівки по всьому місту, щоб заохочувати їх приєднатись до акції.

Одні учасники акції зі своїми велосипедами перекрили рух, інші в пам'ять про загиблих тримали запалені свічки. З гаслом «Перестаньте вбивати велосипедистів» протестувальники звернулися не лише до автомобілістів, а й до влади.

Протест, звичайно, отримав увагу влади, хоча він тривав всього 15 хвилин. Організаторам відразу пообіцяли , що в найближчі 10 років в Лондоні впровадять сучасну систему окремих велосипедних доріжок. Хоча й представники транспортного департаменту були обережні, аби підкреслити, що будь-яке оновлення займе кілька місяців або навіть років, щоб закінчити.

Джерело: The Guardian

Інші матеріали на Postpaper
РЕПОРТАЖ

Те, що зранку починалось як мирна акція протесту під кінець дня нагадувало вже справжню революцію. Що відбувалось в столиці першого грудня.

02.12.2013
ПОМЕШКАННЯ
Помешкання на Сихові. Будинок зі Східної Німеччини.

Помешкання на Сихові: будинок, який збудували в кінці 80-х німецькі будівельники. Мешканці сусідніх будинків так були вражені цим будинком, що в перші роки після завершення будівництва приходили сюди на екскурсію.

27.11.2013
ПРЯМА МОВА

Як асоціація з ЄС вплине на кожну конкретну людину? Які люди прийшли на євромайдан у Львові? Вчора, під час масових акцій протесту у місті редакція Postpaper провела невеличке опитування: ми підходили до людей, які вийшли на площу та запитували у них, чому вони відстоюють свій вибір євроінтеграції.

23.11.2013
comments powered by Disqus