Невидимий шолом для велосипедистів
Текст: редакція
18.11.2013

Дві шведські студентки придумали та спроектували «невидимий шолом». Спеціальний механізм у шоломі спрацьовує в аварійній ситуації, а під час їзди він непомітний та зручний. Редакція Postpaper дізналась, як виглядає та функціонує такий шолом.

Хуфдінг (Hovding - зі швецької означає голова, шеф; англ. - headman) - це комірець, який потрібно одягнути навколо шиї. Він не створює дискомфорту, виглядає акуратно й водночас майже непомітний та легкий. Всередині комірця поміщено спеціальний механізм, що аналізує рух велосипедиста, чи він є природнім чи зумовлений аварією. В аварійній ситуації, при поштовху спрацьовує датчик й механізм випускає повітряну подушку, який у вигляді капюшона огортає голову велосипедиста й наповнюється гелієм. Механізм працює за схожим принципом подушки безпеки в автомобілях.

Шолом до та після активації

За словами творців, ідея полягає в тому, аби створити шолом, який би люди з радістю носили, для тих, хто піклується про власну безпеку та зовнішній вигляд.

«Невидимий шолом» - це дипломна робота двох студенток зі Швеції - Анни Хаупт і Терези Алстін, які навчалися на факультеті індустріального дизайну у Лунді. Проект було втілено у 2005 році, згодом «невидимі шоломи» запустили у масове виробництво. Вартість такого шолому становить близько 400$, при чому можна обрати колір та модель комірця. Зараз у світі вже близько 3 000 таких шоломів.

шолом шолом шолом шолом
фото: hovding

Інші матеріали на Postpaper
НОВИНИ
Що спроектує Маріо Ботта для Львова

Всесвітньо-відомий архітектор Маріо Ботта нещодавно відвідав Львів з презентацією проекту, який буде втілено у Львові. Що саме збудує Маріо Ботта для Львова та як це виглядатиме?

13.11.2013
РОБОЧЕ МІСЦЕ
Архітектурний офіс «Зелемінь»: простір для спільних рішень

Архітектурний офіс «Зелемінь» розташований на Сихові поруч із житловими будинками, де у одному відкритому просторі працюють архітектори, дизайнери та конструктори.

31.10.2013
comments powered by Disqus