Власник IT компанії зі Львова розповідає про будні військової служби
Матеріал підготував Максим Асафатов, фото з військової частини
24.04.2014

У військовому містечку поблизу Рівного близько п’яти тисяч військових облаштовують польове містечко та проходять військове навчання. Як організовано побут військових та як проходить навчання редакції Postpaper розповів власник It-компанії зі Львова, призовник запасу.

Майже місяць тому було оголошено загальну мобілізацію, більшість тих, хто поповнив лави української армії — це призовники запасу, але є також добровольці та контрактники. Зараз тривають активні тренування та навчання призовників, які поки що не знають свого майбутнього призначення. Про те, які настрої панують в українській армії, як облаштовано побут призовників на навчаннях, редакції розповів власник It-компанії зі Львова, який саме зараз проходить тренування у новоствореному польовому містечку під м. Рівне. Далі пряма мова:

Хто зараз служить в українській армії

«В кінці березня Турчинов прийняв закон про часткову мобілізацію. Відповідно спочатку були призвані срочники, офіцери, та ті, хто був в запасі. Мене теж призвали, хоча у Львові, якщо я не помиляюсь, мобілізація не проводилась. Але я прописаний у Волинській області — так я опинився в армії. Наша бригада, близько п’яти тисяч осіб приїхала на навчальний полігон під Рівним.

Тут хлопці в основному із Західної України, хоча в принципі є й з інших регіонів, зокрема знаю декількох людей з Чернігова. Чути багато української мови, хоча львівської молоді мало. Разом з нами служать і жінки, але їх небагато, й всі вони контрактники. Взагалі, близько 90% людей — це цивільні, переважна більшість людей вже мали досвід військової служби, це призовники запасу, але є і є добровольці, які записались в лави Національної гвардії, у більшості з них досвіду не має. Є і військові, але їх небагато, це переважно офіцерський склад.

Побут

Для п’яти тисяч людей побудовано ціле містечко. Перший тиждень пішов на облаштування інфраструктури: побудову кухні, бані, медичного пункту. Все будується: намети, склади, гаражі, тощо. Всі живуть в палатках, сплять на таких нарах-полицях, — все це нам видали військові. Спочатку електрика була підведена лише по першому ряду наметів, а також офіцерських. Зараз електрику проводять у кожен намет. Все необхідне нам видали на місці: взуття, форму, речовий мішок з палаткою, кружкою, казанком, ложкою.

В польовому містечку вже збудована баня, протягом тижня можна декілька разів помиитися, там є гаряча вода й можна попаритися.

Харчування

Годують дуже добре! Харчуємось переважно тим, що добре зберігається — це тушонки та рибні консерви. Наведу приклад обіду: борщ, тушонка з перловою кашою, узвар з булкою. Взагалі, польові їдальні обслуговують добре, щоправда хлопці, які там працюють сплять по чотири години на добу. Зараз буде збудовано ще декілька кухонь і їм стане легше. Дуже багато їжі сюди привозять цивільні: сало, огірки, помідори, соління, на Великдень багато пасок привезли, яйця, але вони довго не зберігаються, а тому їх доводиться викидати. Ці продукти звісно допомагають, але істотно не впливають.

Польові будні

Я з батальону забезпечення, наше завдання забезпечувати водою, зброєю й т.д. Польова підготовка буде трохи згодом, хоча нам вже видали зброю на руки, ми нею поки не користуємся. Є інші батальйони — артилерія, танкісти, піхота — вони багато часу проводять на навчаннях. Снайпери взагалі дуже рідко з’являються, вони постійно в полях тренуються. Багато роботи є ще в самому містечку, тому поки що не всі задіяні в підготовці.

Графік стандартний армійський, але оскільки є багато цивільних, а кадрових військових дуже мало, то сама атмосфера не є аж такою суворою. Багато чого пробачають, але думаю з часом дисципліна буде посилюватися.

Якщо є поважна причина (наприклад весілля, хвороба, або занедужали рідні) — роблять відпустку, з поважної причини відпускають без проблем. Без причини поїхати звідси важко. Також, сюди можна приїжджати, навідувати.

Дозвілля

В нашій роті вільного часу дуже мало, постійно є якась робота. У інших теж, цілий день вони переважно на полігоні, приходять на вечерю, після якої вільного часу дуже мало. На Пасху мали більше вільного часу, хоча теж працювали. Сюди приїжджали священники й святили паску. Взагалі, наше містечко хоч і польове, але доволі повноцінне — тут є польовий клуб, тож в принципі, місце для відпочинку передбачено. На Пасху якогось такого відчуття свята не було — лишень трохи менше працювали.

За новинами стежимо, є новини, радіо, декілька телевізорів, але мало хто має змогу їх дивитися.

Настрої

Тут доволі багато людей — близько п’яти тисяч, це така вибірка, що тут люди можуть бути які завгодно. На цю вибірку життя фактично і переноситься. Є всяке, можливо чогось такого аж дуже не має. Хтось п’є — це не є поголовно, але є, бувають такі випадки. Так, умови не ідеальні, але на таку кількість є й незадоволені, але тим не менш, все втрушується, вирішується, бувають гострі моменти, але це не є дуже серйозні конфлікти.

Великою мірою, ніхто сюди не прагнув потрапити, але тут опинившись відповідно працюють, живуть, вчаться. Настрій нормальний, бойовий. Всіх хвилює питання, коли це закінчиться, чи піде Росія у наступ, куди нас перекинуть — такої інформації немає, її ніхто не знає. Все дуже швидко змінюється. Можливо, ми через тиждень поїдемо на Схід, а можливо через два тижня нас розформують. Поки що не зрозуміло, що робити далі. Настрій оптимістичний, але як все буде розвиватись — ми не знаємо».

Інші матеріали на Postpaper
ПРЯМА МОВА

Всі чули про кримчан, які переїхали до Львова. Для більшості — це абстрактні люди з абстрактними долями. Але це реальні люди, реальні сім'ї, які зіткнулись з реальними проблемами.

27.03.2014
НОВИНИ

Як буде виглядати озеленена Городоцька та як саме буде реалізовано проект — розповідають автори ідеї проекту Михайло Закопець та Олександр Шутюк.

22.04.2014
РОБОЧЕ МІСЦЕ

Яким шляхом має рухатись Україна аби подолати або скоротити відставання від країн Західної Європи?

14.04.2014
comments powered by Disqus