Якість життя у Львові — дослідження Інституту міста
зображення з презентації Інституту міста
Текст: редакція
19.11.2013

Минулого тижня Інститут міста опублікував результати масштабного дослідження «Соціальний моніторинг якості життя у Львові». Метою дослідження була розробка чітких індикаторів якості життя шляхом опитування мешканців на різні теми: від благоустрою, транспорту, безпеки до освіти, охорони здоров’я та дозвілля. Редакція Postpaper наводить найбільш цікаві результати та, власне, підсумки дослідження якості життя у місті.

Редакцію зацікавили не так комплексні показники та індекси (адже дослідження проводилось з метою поліпшення ефективності управлінської діяльності міста), як конкретні результати, які були отримані під час дослідження, зокрема: портрет мешканця, користування транспортом, безпека в місті та задіяність у громадській діяльності.

Загалом 69% жителів задоволені життям в місті. Комплексний показник становить 3,17 за п’ятибальною шкалою. Слід сказати, що індекс складений аналітичним чином та враховує різні показники, які були отримані під час дослідження. За словами дослідників, індекс вказує на те, що мешканці оцінюють якість життя у Львові на рівні дещо вище середнього. Це означає, що львів’яни забезпечені більш, ніж просто базовими умовами для життя у місті.

Наводимо інфографіку Інституту міста з дослідження, а більш детальніше ознайомитись з результатами моніторингу можна тут.

Профіль мешканців міста

Більшість населення міста — це жінки (53%). В місті 122 тисячі студентів. Приріст населення відбувається лише за рахунок міграції.

Зайнятість в місті

Найбільшою соціальною групою в місті є пенсіонери (20%).

Пересування містом

Найчастіше мешканці користуються послугами маршрутного таксі (44%) та пересуваються містом пішки (42%).

Відчуття безпеки в місті

Найчастіше мешканці стикаються з галасом сусідів (24%) та кишеньковими злодіями (23%).

Ставлення до різних соціальних груп

Найкраще мешканці ставляться до українців (4,72 бали, максимум 5), найгірше до осіб, які заради збагачення порушують закон (2,36 бали).

Соціальна активність

Найчастіше львів'яни долучаються до збору сміття (30%) та облагороджування території біля будинку (22%).

Дослідження проводилося в травні-червні 2013 року методом опитування «обличчя–до–обличчя». Вибіркова сукупність дослідження становить 2400 мешканців з усіх районів міста. Похибка вибірки не перевищує 2% для показ­ників близьких до 50%, — 1,2% для показників близьких до 10% або 90%, — 0,4% для показників близьких до 1% або 99%.

Результати моніторингу можна завантажити у форматі PDF.

Інші матеріали на Postpaper
РОБОЧЕ МІСЦЕ
Архітектурний офіс «Зелемінь»: простір для спільних рішень

Архітектурний офіс «Зелемінь» розташований на Сихові поруч із житловими будинками, де у одному відкритому просторі працюють архітектори, дизайнери та конструктори.

31.10.2013
РЕПОРТАЖ

Мешканці мікрорайону активно долучились до проекту «Ревіталізація Підзамче».

07.10.2013
СЕРЕДОВИЩЕ

Активісти урбан-руху «Липнева» розповіли Postpaper як виникла ініціатива, про втілені й заплановані проекти та їхнє бачення міста.

14.10.2013
comments powered by Disqus