ЛЬВІВ, міська інтернет-газета

ФЕЙСБУК ТВІТТЕР

Postpaper

  • МІСТО
  • ПРАКТИКИ
  • СЕРЕДОВИЩЕ
  • ІСТОРІЇ
28.09.2013РЕПОРТАЖ
Як проходив чемпіонат бариста
Текст та фото: редакція

В рамках фестивалю «На каву до Львова», відбувся III Західноукраїнський чемпіонат бариста. Це були справжні змагання: кожен учасник мав групу підтримки, а виступи оцінювали семеро суддів. Редакція Postpaper побувала на змаганнях та поспілкувалась з учасниками.

Слід сказати, що Західноукраїнський чемпіонат бариста є відбірним до всеукраїнських змагань, що відбудуться у листопаді. Тому, всі учасники разом з організаторами були налаштовані серйозно. Спочатку проводився півфінал, в якому прийняли участь 12-ть учасників з різних закладів Львова («Креденс кафе», «Світ кави», «Кентавр», «Челентано»), також був один учасник з Хмельницького. У фінал, що відбувався 27 вересня, потрапили шість конкурсантів: троє з «Креденс кафе», двоє зі «Світу кави» та один з «Кентавру».

чемпіонат бариста у Львові чемпіонат бариста у Львові чемпіонат бариста у Львові чемпіонат бариста у Львові чемпіонат бариста у Львові чемпіонат бариста у Львові чемпіонат бариста у Львові чемпіонат бариста у Львові

Змагання тривали майже 5-ть годин, після чого ще декілька годин судді радились, кому ж віддати перемогу. Учасники виступали по-черзі, потрібно було приготувати капучино та авторський напій.

чемпіонат бариста у Львові чемпіонат бариста у Львові чемпіонат бариста у Львові чемпіонат бариста у Львові

Подивитись на змагання прийшло багато людей.

чемпіонат бариста у Львові чемпіонат бариста у Львові чемпіонат бариста у Львові чемпіонат бариста у Львові чемпіонат бариста у Львові чемпіонат бариста у Львові

Оцінювали смак кави — чотири сенсорні судді, процес приготування — два технічні судді, та головний суддя.

Олександр Хаджи з Києва, головний суддя, професійно пов'язаний з кавою вже 14 років:

«Якісно приготованої кави тут було багато. Напевно, 80% з того, що я скуштував — мені сподобалось. Але учасникам не потрібно зупинятись на досягненому. Потрібно більше працювати над собою. Хтось, вже досягнув якогось рівня, але треба рухатись вперед та просувати культуру кави».

чемпіонат бариста у Львові чемпіонат бариста у Львові
Олександр Хаджи, головний суддя

Якубов Руслан, технічний суддя, стаж баристи — 9 років, приїхав з Києва:

«Я перевіряю, наскільки учасники грамотно працюють з кавовою машиною, наскільки розуміють альтернативні способи приготування, техніку та як працюють з обладнанням. Дуже важливою є стабільність. Кожне еспрессо має бути однаковим та правильним. Від правильності та однаковості залежить смак. Тут готують 4 еспрессо, всі вони мають мати однаковий смак. Дивлюсь, також за тим, розсипають каву чи ні».

чемпіонат бариста у Львові
Якубов Руслан спостерігає за роботою учасника

Чебанов Денис — сенсорний суддя з Одеси, пропрацював бариста 13 років:

«Коли я приїжджаю у Львів, місто мене підкорює своїм теплом тому, що — це кавове місто. Це єдине кавове місто в Україні, іншого такого нема. Все, що тут відбувається — це завжди тепло та яскраво. Єдине, що хочеться побажати учасникам — більше терпіння та відваги у виступах».

чемпіонат бариста у Львові
Чебанов Денис

Перемогу здобула Люба Таран, яка працює баристою в «Креденс кафе» два роки. Люба навчається на 5-му курсі у ЛНУ, на факультеті Культури і мистецтва. Ось, що сказала переможиця: «Я приїхала з Вінниці до Львова на навчання. Потім, шукала роботу, прийшла в «Креденс кафе», як раз тоді, мережа почала активно розвиватись. Мене затягнуло, спочатку думала, що це ненадовго. Рада, що змогла перемогти, хочу займатись цим професійно».

чемпіонат бариста у Львові чемпіонат бариста у Львові

Авторський напій Люби: еспрессо, відвар з чорносливу, кизилу та з додаванням тростинного цукру. Всі ці інгредієнти, за словами Люби, підкреслюють природні смакові відтінки кави.

чемпіонат бариста у Львові
зліва направо: Гіль Христина (зайняла 2-е місце на чемпіонаті), суддя Олександр Хаджи та переможиця Люба Таран

Гіль Христина, працює баристою 3 роки, «Світ кави».

чемпіонат бариста у Львові чемпіонат бариста у Львові чемпіонат бариста у Львові

Авторський напій: еспрессо (сорт «Мексика»), відвар винограду сорту «Ізабелла» (солодкий інгредієнт), запарині квіти гібіскуса (для кислинки).

Ігор, працює баристою 4 роки, «Світ кави».

чемпіонат бариста у Львові чемпіонат бариста у Львові чемпіонат бариста у Львові

Авторський напій: еспрессо на «ємен матарі» — найстарішому сорті кави, який вирощується в Саудіській Аравії, відвар дикого темного винограду, свіжий імбир та зернятка коріандру. Подавав у мартінки.

Євген, працює баристою 1,5 роки в «Кентаврі».

чемпіонат бариста у Львові чемпіонат бариста у Львові чемпіонат бариста у Львові чемпіонат бариста у Львові

Авторський напій: свіжевичевлений сік з двох видів винограду, темного і світлого, сливове варення з какао та основний інгредієнт — еспрессо. Для еспрессо використовувалась власна суміш Євгена (з сортів кави «Бразилія», «Гватемала», високогірна «Колумбія» та «Ефіопія»)».

Тимофій, працює баристою 2 роки, «Креденс кафе»

чемпіонат бариста у Львові чемпіонат бариста у Львові чемпіонат бариста у Львові

Авторський напій: курага, імбир, чорний чай та цукор — в моці. Сорт кави — «Ефіопія», в її смаку відчувається курага, бергамот, прянощі, тому були вибрані інгредієнти щоб підкреслити ці смаки.

Уляна Федоров’ят, працює 1,5 роки, «Креденс кафе».

чемпіонат бариста у Львові чемпіонат бариста у Львові чемпіонат бариста у Львові

Авторський напій: бузиновий сироп, кубики льоду, м’ята та еспрессо.

comments powered by Disqus
©2013 Postpaper — міська інтернет-газета. Скринька редакції: [email protected]