ЛЬВІВ, міська інтернет-газета

ФЕЙСБУКТВІТТЕР

Postpaper

18.09.2013РЕПОРТАЖ
Щоденник Форуму видавців за 14-15 вересня: багато цікавого в деталях
Текст та фото: редакція

Звіт з останніх двох днів Форуму: бодунова презентація, автограф-сесії, читання, Ніч поезії та музики нон-стоп й багато іншого.

14 вересня

Третій день Форуму розпочався з «бодунової» презентації антології «Жити-пити. 40 градусів життя», яка відбувалася на відкритій сцені в проїзді Крива Липа. Нам вдалось зафотографувати завершення зустрічі, яка судячи з побаченого проходила у доволі неформальній атмосфері. Серед учасинків були присутні майже всі автори антології: Галина Вдовиченко, Лариса Денисенко, Сергій Жадан, Наталка Сняданко, Андрій Кокотюха й інші.

Форум видавців Форум видавців

Далі, ми відвідали відкриту дискусію про сучасний український кінематограф «Сто ідей для кіно», за участі молодих сценаристів - Олесі Новосад та Оксани Олійник. Говорилось про необхідність створення спеціального майданчика для сценаристів.

Форум видавців Форум видавців

Побували на читанні за участі Олександра Фразе-Фразенка і Тараса Малковича у «Дзизі», модерував Юрій Кучерявий.

Форум видавців Форум видавців Форум видавців

Театр «Воскресіння» став нашою наступною зупинкою, де проходила дискусія на тему «Поезія і нові медіа» за участі Герхарда Фалькнера, Константіна Ліба (обоє з Німеччини) і Сергія Жадана. Дискусія супроводжувалась жвавим обговоренням та переглядом відео. Багато уваги було приділено соціальним мережам. За словами Сергія Жадана поезія бентежить й це її завдання, а фейсбук лише медіа, де можна поширити поезію. «В Україні поезія присутня масово і всюди, але що це дає. У нас віршем вважається те, що римується й не має поганих слів», сказав Сергій Жадан. Письменник також виступає за агресивний маркетинг поезії: «Поезія, як математика: ніхто її не хоче вчити, але вчать, бо вона пригодиться».

Форум видавців Форум видавців Форум видавців

Після дискусії повернулись до головного майданчика Форуму - Палацу Мистецтв. Зустріли там Миколу Княжицького із дружиною.

Побачили автограф-сесію Кшиштофа Зануссі.

Потрапили на презентацію книжки Тараса Прохасько «Одної і тої самої» в кафе Meridian Czernowitz. Знову було багато людей, тим не менш, панувала затишна атмосфера.

Форум видавців Форум видавців Форум видавців Форум видавців Форум видавців Форум видавців

Стали свідками, як Олександр Ірванець презентував свою збірку віршів.

Форум видавців Форум видавців

Біля Любка Дереша черга - він ставить автографи.

В Музеї книги відвідали лекцію «Авторське право у видавничій справі», яку проводив Клим Братківський, автор освітнього проекту «Право інтелектуальної власності». Багато говорилось саме про видавничу справу. Слід сказати, що Клим Братківський знавець своєї справи, присутні після закінчення лекції ще довго не відпускали доповідача.

Форум видавців Форум видавців Форум видавців Форум видавців

В «Копальні кави» на Ірену Карпу очікували, вона трохи запізнювалась. Побачивши вщент заповнений майданчик, багато вибачалась. В залі були присутні й деякі відомі культурні діячі та письменники, зокрема й Юрій Макаров. Ірена Карпа зачитала присутнім уривок зі своєї нової, ще невиданої, книги.

Форум видавців Форум видавців Форум видавців Форум видавців

Наступним місцем, де побувала редакція, став Перший український театр для дітей та юнацтва, де проходила Ніч поезії та музики non-stop. Варто зазначити, що потрапити усередину виявлось не так-то просто: всі квитки розпродані, на захід дійсною є окрема акредитація, величезні черги біля входів. Чим зумовлений подібний ажіотаж? Зірковим складом учасників: Юрій Андрухович, Юрко Іздрик, Сергій Жадан, Іван Малкович, Олег Лишега, Юрій Завадський за участі Клауса Анкерсена, Лінор Горалік, Камалі Дарен й інших поетів (а також музичні гурти «PabloPavo i Ludziki», «DRUMТИАТР», «ZAPASKA» та Ян Бедерман). Напруга в залі та коридорах (у прямому сенсі цього слова, адже вільного місця було обмаль) спала після 1-ї години ночі, коли закінчив читання Сергій Жадан. Далі панувала медитативна атмосфера, що збериглась до самого ранку.

Юрій Іздрик та гурт «PabloPavo i Ludziki»
15-е вересня

Наступний день розпочався знову таки у кафе Meridian Czernowitz на презентації книжки Христі Венгринюк «Хутір Америка».

Форум видавців Форум видавців

Опинились також на презентації переклада книги китайського пиьсменника Чжен ЖенГан «Листи коханій. Література у живописі», що проходила у книгарні «Є».

Форум видавців Форум видавців

Відвідали дискусію на тему: «Ким був Олесь Ульяненко для сучасної літератури?», що відбувалась у театрі «Воскресіння». Учасники дискусії говорили про приклад неконвенційності, неполіткоректності, містицизму, що надав Ульяненко. Життя письменника є прикладом інтелектуальної чесності.

Форум видавців Форум видавців Форум видавців

Останнім заходом, що відвідала редакція - став творчий вечір Мар'яни Савки. Через застуду, її вірші читали друзі, сама письменниця роздавала квіти присутнім.

Форум видавців Форум видавців

Ось такими побачила редакція Postpaper останні два дні Форуму видавців. Про підсумки Форуму вийде ще один матеріал, слідкуйте за оновленнями на сайті.

Матеріали по темі:

Щоденник Форуму видавців: день перший

Щоденник Форуму видавців: День Другий, 13 вересня


comments powered by Disqus